Всички права запазени - ИК "Персей" 2024

Дора Габе, Елисавета Багряна, Боян Пенев

Обич безумна и свята

Поетичната история на един любовен триъгълник.
Съставител Людмила Габровска. Художник Ралица Денчева

Две вечни съперници в литературата и живота - такива са големите български поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе. И двете преживяват шеметни авантюри, гибелни раздели и блестящи успехи, като любовните им истории имат по-голям размах и от най-бурните Шекспирови драми. Като поет Дора израства под крилото не на друг, а на гениалния Яворов, с който има интимна връзка, обвита в мистерии и тайни. Но тя открива мъжа на живота си в лицето на младия литературен критик Боян Пенев и се омъжва за него. Любим университетски преподавател и харизматичен мъж, той обаче привлича студентките и често се поддава на изкушенията, които му се предлагат. Отношенията между съпрузите охладняват и двамата се разделят. Междувременно в полезрението на Боян Пенев се появява Елисавета Багряна. Тя напуска своя съпруг, но месец преди бракоразводното дело с Дора Габе, Боян Пенев неочаквано умира.
Още няколко знаменити мъже се раздвояват в чувствата си към Габе и Багряна, като тези емоционални и житейски драми намират своето отражение в творчеството на двете поетеси. Книгата не само разказва тези любовни истории от първо лице чрез стихове, писма, мемоарни записки и признания, но и разкрива най-съкровена същност на тези две забележителни жени и поетеси, дръзнали да преследват мечтите си и разрушили предразсъдъци, властвали столетия наред.
Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата.

ISBN 978-619-161-052-5 
160 стр., цена 14.99 лв.
с луксозна твърда подвързия,
цветни илюстрации

Микеланджело

Копие, захвърлено с любов

Микеланджело Буонароти (1475-1564) е многостранният гений на Ренесанса – едновременно скулптор, художник, архитект и поет. Векове след него името му става символ на епохата му, а творбите му се превръщат в образци за съвършенство, вдъхновявайки поколения творци и ценители. Множеството неизвестни около личния му живот продължават да човъркат любопитството, карайки и съвременните изследователи да търсят скрити послания в шедьоврите му или отговор на въпроса кой е бил най-близо до сърцето му. Булото над някои от тези тайни повдига тази книга – едно себеразкриване на Микеланджело чрез неговите стихове, писма, скулптури и фрески. В съвременниците си и първите си биографи Микеланджело оставя впечатлението за въздържан и затворен човек, изцяло отдаден на изкуството, за който елементарни неща като храната и условията на живот са били повече необходимост, отколкото удоволствие. А може би точно в това е разковничето да създаваш шедьоври.
Книгата е разказ от първо лице за големите любови и вдъхновения на Микеланджело – маркиза Витория Колона, младия Томазо деи Кавалиери. Книгата е богато илюстрирана с неговите прочути фрески от Сикстинската капела, както и с прекрасните му скулптури, картини и рисунки.
В изданието се разкриват и тайните послания във фреските на Микеланджело – изображението на Господ като разрез на човешкия мозък (в Сикстинската капела), автопортрет на Микеланджело върху одраната кожа на св. Вартоломей във фреската „Страшният съд”, портрет на любимия му Томазо (също там) и др.
В книгата се публикуват преводи по последните редакции на преводача, включени са стихове на Витория Колона (любимата на Микеланджело), както и негови писма, за пръв път на български.
Изданието е по повод две годишнини: 450 години от смъртта на Микеланджело и 80 години от рождението на преводача на неговата лирика Драгомир Петров, един от големите майстори на стихотворния превод.

ISBN 978-619-161-033-4 
160 стр., цена 14.99 лв.
луксозно подаръчно издание с твърда подвързия и цветни илюстрации

Евтим Евтимов

Ако ти си отидеш за миг

Когато Евтим Евтимов и Петя Йорданова се срещат, и двамата са женени, но се ражда онова чувство, което ще ги накара да загърбят нормите и предразсъдъците на времето си. Тази непозволена, но голяма любов е емоционалният подтик за създаването на едни от най-великите шедьоври на българската любовна поезия. Историята на това чувство разказва настоящата книга – чрез дълбоко интимните лирически послания към любимата, които се публикуват за пръв път тук, и чрез вечнозелените шедьоври, с които вече няколко поколения българи се обясняват в любов на човека, когото обичат.

Защо не тръгнем през света открито,
през този свят, от завист сътворен?
Да ме целунеш пред очи, които
ще те проклинат дълго зарад мен.


ISBN 978-619-1610-16-7 
160 стр., цена 14.99 лв.
с луксозна твърда подвързия,
цветни илюстрации

П. К. Яворов 
Дора Габе, Мина Тодорова, Лора Каравелова

Не бой се и ела

Три изключителни жени пресичат пътя на поета П. К. Яворов. Дора Габе и Мина Тодорова го вдъхновяват, за да създаде шедьоври на любовната лирика. Лора Каравелова го кара не да напише, а да изживее най-голямата драма в живота си.
И трите принадлежат към известни, богати и уважавани семейства: Дора е дъщеря на заможен чифликчия от Добруджа, Мина – на един от най-богатите българи тогава, а Лора – на министър-председател на следосвобожденска България. Никое от трите семейства не приема поета, но това не може да унищожи любовното чувство. То оцелява като бледа теменуга сред тръни, в погледа на две хубави очи или в един стон на душата… За да се стигне до най-фаталната любов, започнала не къде да е, а на гробището – в Бианкур, на гроба на Мина. Любовта, която Яворов ще заплати с живота си.
Освен любовните шедьоври на поета, книгата представя интимните истории на поета, като те са разказани не от някой друг, а от самите участници в тези любовни драми: Яворов и жените в неговия живот. Някои от документалните материали се публикуват за пръв път.
Новото в книгата е, че за пръв път пред широката публика се разкрива историята на любовта на Яворов с Дора Габе. Флиртът на двамата от 1905 г. достига неизмерими дълбочини, за които човек може да се досети, ако прочете Яворовите писма до Дора Габе и стиховете, които двамата си разменят.
Книгата е богато илюстрирана с репродукции на творби на талантливата съвременна художничка Ралица Денчева от серията й „Българските мадони”. Изданието е с твърда луксозна подвързия и цветни илюстрации.

ISBN 978-954-8308-68-7 
192 стр., цена 16.99 лв.
с цветни илюстрации;
твърда подвързия

Димчо Дебелянов

Аз искам да те помня все така

Луксозното издание събира любовните шедьоври на Димчо Дебелянов – вечни стихове и непознати писма, адресирани до жените, които е обичал и които са вдъхновили неувяхващите му творби. Сред неговите музи са красавици, които имат неговите интереси и изповядват неговите мечти, има и актриса, която след това прави световна кариера в нямото кино. Нека надникнем в тези романтични истории, за да преоткрием човека и поета Димчо Дебелянов и да прочетем с нов поглед лирическите му шедьоври.
„Този младеж ще надмине всички ни”. Това са думите, които ослепелият след опита си за самоубийство Яворов на всеослушание казва за Димчо. И категорично вярва в тях, чувайки поетичните шедьоври на по-младия си колега по перо.
Книгата изнася непознати факти около съдбата на поета и жените, които е обичал. Някои от тях се публикуват за пръв път. Изданието включва архивни снимки на героите в тези истории, а стиховете на поета са илюстрирани с великолепните картини на Ралица Денчева от серията й „Българските мадони”.
Включени са всички любовни стихове на Дебелянов, а в специално приложение накрая на книгата – и нелюбовните му шедьоври, сред които са и всички произведения от матуритетната програма. По този начин изданието е подходящо както за почитателите на класическата лирика, така и за изучаващите творчеството на поета.

ISBN 978-954-8308-89-2 
160 стр., цена 14.99 лв.
с луксозна твърда подвързия,
цветни илюстрации

Мара Белчева, Пенчо Славейков

И сенките ни тихо ще се слеят

Мара Белчева е истинска икона на своето време. 23-годишна е, когато мъжът й Христо Белчев (финансовият министър на Стамболов) е убит. В нея е влюбен самият княз Фердинанд – злите езици говорят, че една от причините за убийството на мъжа й Христо Белчев (финансовия министър на Стамболов) е продиктувано и от желанието той да бъде премахнат от живота на красавицата и тя да стане свободна жена. Факт е, че Фердинанд поръчва да направят гипсова отливка на ръката й, която държи на нощното си шкафче, за да я гали и целува. Придворна дама, младата вдовица е подложена на постоянните ухажвания на царедворците.
Но Провидението е предопределило друго: да събере тази обаятелна и желана красавица с един от най-големите поети и интелектуалци, единственият български творец, стигнал до прага на Нобеловата награда за литература – Пенчо Славейков. Любовта им, драматична и неповторима, е документирана в стихове, писма и спомени, събрани в тази книга. Някои от тях се публикуват за пръв път след повече от осем десетилетия. Двамата намират поетическо вдъхновение един в друг и интимната им връзка прелива в творчеството им.
Тази книга ще преобърне представата за Пенчо Славейков като скучен класик, изучаван в училище, и ще възкреси прекрасната поезия на Мара Белчева, незаслужено останала в сянка толкова дълго време.
В красивото издание с твърда подвързия и цветни илюстрации са включени архивни снимки на двамата, предоставени от Националния литературен музей, оригинални графики от първото издание на „На Острова на блажените” и прекрасни илюстрации на съвременната художничка Ралица Денчева.ISBN 978-954-8308-43-4
160 стр., цена 12.99 лв.
с цветни илюстрации;
твърда подвързия

Евтим Евтимов

Ти си любовта

С подарък CD с най-хубавите песни по стихове на поета.

Зарадвай любимия си човек с това разкошно издание, събрало най-хубавите любовни стихове и песни на големия български поет Евтим Евтимов. Като подарък към книгата има компактдиск с много популярни песни в изпълнение на Веселин Маринов, "Шик", "Ритон", Георги Христов, "Домино", "Тангра", "Щурците", "Импулс", "Спринт", Камелия Тодорова, Панайот Панайотов, Катя Филипова, Мариана и Тодор Трайчеви, Диди Господинова, "Трамвай № 5", Йорданка Варджийска и Райко Кирилов, Орлин Горанов, "Козирок", "Кукери".
Евтим Евтимов е поет, създал едни от най-вдъхновените химни за любовта в българската поезия. Изпълнени с нестихваща жажда за обич, те окриляват вече няколко поколения читатели. Те могат да докоснат дори затрупания с работа и делнични грижи човек, в чиито мисли има съвсем малко пространство за поезия. Земни и нежни, искрени и истински, тези стихове проникват в тебе, усещаш как душата ти се изпълва с топлота и потребност да обичаш и да бъдеш обичан.
Затова не е случайно, че поезията на Евтим Евтимов е родила стотици песни, някои от които са вечна и непреходна класика в българската популярна музика. Любопитното е, че по едни и същи стихове са създавани различни песни. Така например в диска към книгата стихотворението "Обич за обич" (по което има 14 песни) звучи в изпълнение на Георги Христов и "Кукери", "Ако ти си отидеш за миг" е изпълнявано от "Импулс" и Катя Филипова, "Целият ми свят" - от "Трамвай № 5" и дуета Мариана и Тодор Трайчеви, "Късно предчувствие" - от Диди Господинова и "Сигнал".


ISBN 978-619-161-323-6
256 стр., цена 25 лв.
твърда подвързия

Евтим Евтимов

Крадец на обич

Евтим Евтимов (1933-2016) беше и си остава големият поет на България. Голям го направи не критиката, която често го пренебрегваше, голям е от обичта на поколения българи, които и днес се обясняват в любов с неговите стихове.
Подобно на баща му, който откраднал майка му от родителите ѝ, и на Евтим, както разказваше самият той, било съдено да открадне големите си любови – но не от родния им дом, а от съпрузите им.
Когато през 1964 г. среща поетесата Петя Йорданова, и двамата имат семейства, но любовта им е толкова силна, че ги кара да загърбят предразсъдъците на времето си. Тази непозволена и скандална любов, продължила близо 30 години (до смъртта на Петя), ражда шедьоври като „Горчиво вино”, „Страх“ и „Обич за обич”.
В средата на 90-те се запознава с двайсет години по-младата Романьола Мирославова. Двамата ще си останат една от емблематичните двойки в българската литература, подобно на Пенчо Славейков и Мара Белчева. Свързани от поезията, те вървяха заедно и в живота, и в творчеството, създаваха стихове, вдъхновявани един от друг (като „Жена на балкона“ и „Вечерно видение“), бяха неразделни в продължение на две десетилетия, заедно поеха и отвъд през юни 2016 г.
Освен любовната лирика на Евтим Евтимов настоящата книга включва неговата социална и гражданска поезия, както и последните му стихове.
Пламен Тотев

ISBN 978-619-161-323-6
256 стр., цена 25 лв.
твърда подвързия;
+ подарък CD

Шедьоври на световната любовна лирика

Обичам те

Ново, преработено и допълнено с още шедьоври и автори издание. Вече и със CD с любими песни в изпълнение на най-популярните и обичани български изпълнители по стихове на Робърт Бърнс, Шели и др. поети...
114 шедьоври на 83-ма поети от цял свят – от античността до днес (Сафо, Омар Хайям, Петрарка, Вийон, Шекспир, Бърнс, Пушкин, Байрон, Шели, Хайне, Ботев, Бодлер, Аполинер, Яворов, Есенин, Превер и др.).
Любовта е най-прекрасното човешко чувство - това, което ни прави хора и отваря душите ни за доброто и красивото. А езикът на поезията може би най-точно представя любовта във всичките й нюанси и настроения, болката и радостта, отчаянието и възторга. Дарете на себе си и на любимите си хора малко обич, топлина и човечност с това томче, събрало най-хубавото от световната любовна лирика.
В антологията са обособени 5 дяла, проследяващи зараждането, развитието и възможните финали на любовното чувство: “Стрелите на любовта”, “Жажда”, “Демоните на страстта”, “Без теб” и “Завинаги заедно”.
Има и съвсем кратки бележки за авторите – адресирани са към ония, които тепърва ще се докоснат до тези поети.
В книгата (с луксозна твърда подвързия) са включени цветни репродукции на творби на знаменити художници като Леонардо, Рафаело, Микеланджело, Сандро Ботичели, Тинторето, Реноар, Матис и др.

ISBN 978-954-8308-04-5 
192 стр., цена 17.99 лв.
с цветни илюстрации;
твърда подвързия;
+ подарък CD

Шедьоври на любовния сонет

Светът е за двама

Изящно издание със световните шедьоври на любовния сонет и с подарък CD с популярни песни за любовта в изпълнение на големи български звезди.Светът е за двама, когато има любов. Тя ще бъде светлината, която ще ги води напред дори и сред мрака на загасналите звезди. Нека с тези поетични шедьоври светлината на любовта огрее и твоя път. Родена в зората на Ренесанса, изящната форма на сонета векове наред е мерило за таланта на всеки голям поет. Насладете се на поетическото съвършенство, сътворено от автори като Шекспир, Петрарка, Микеланджело, Данте, Бокачо, Ронсар, Верлен, Гьоте, Рилке, Пушкин, Лилиев, Дебелянов, Елисавета Багряна, Яворов, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Матей Шопкин, Георги Константинов, Кръстьо Станишев, Романьола Мирославова, Петър Велчев, Чони Чонев, Иван Станев и др.
Вижте как Данте обезсмъртява в сонети своята Беатриче, Петрарка – своята Лаура, а Шекспир – тайнствената смугла лейди. На това многолико чувство са посветени 128 сонета.
Изданието е богато илюстрирано, а в компактдиска (подарък към книгата) влизат популярни и обичани песни на любовна тематика в изпълнение на известни български изпълнители и групи – Тони Димитрова, Петя Буюклиева, Орлин Горанов, Мими Иванова, Богдана Карадочева, Катя Филипова, Росица Кирилова, Нели Рангелова, Маргарита Хранова, Веселин Маринов, Рени, Венета Рангелова, “Шик”, “Ритон”, “Сигнал”, Борис Гуджунов, Ивелина Балчева, Искра Радева, Панайот Панайотов и др.
ISBN 978-954-9420-78-4 
192 стр., цена 17.99 лв.
с цветни илюстрации;
твърда подвързия;
+ подарък CD

Шедьоври на българската любовна лирика

Да те жадувам

Това е един прекрасен подарък, с който всеки може да се обясни в любов (за пръв или за пореден път) на човека, когото обича.
Изящно издание с твърда подвързия, цветни илюстрации и подарък CD с най-хубавите песни за любовта, създадени по стихове на автори, представени в антологията.
Дарете на себе си и на хората, които обичате, малко обич и топлина с това томче, в което любовта е възпята в стихове и песни от най-значимите български творци.
Книгата включва 138 творби на 75 български поети: Иван Вазов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, Станка Пенчева, Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Любомир Левчев, Недялко Йорданов, Стефан Цанев, Георги Константинов, Калин Донков, Миряна Башева, Маргарита Петкова и други талантливи поети, превърнали любовта в своя муза. Представени са творби и автори от различни епохи и поколения - от фолклора и класическата поезия в края на ХIХ и началото на ХХ век до съвременни автори. Най-младият поет е 27-годишният Петър Петров, носител на най-престижната награда за дебютант - "Южна пролет" (2005). Силно присъствие има най-доброто от съвременната поезия на любовна тема.
Към изданието има подарък компактдиск с 22 песни, създадени по стихове на автори, представени в книгата. Така може да се види и другият живот на тези стихове - в музика и песни. Включени са любими песни като "Незабрава" на Тончо Русев и Калин Донков в изпълнение на Катя Филипова, "Да те жадувам" на Любомир Левчев и Георги Костов в изпълнение на "Сигнал", "Добри познати" на Хайгашод Агасян и Блага Димитрова в изпълнение на Искра Радева, "Горчиво вино" на Тончо Русев и Евтим Евтимов в изпълнение на Веселин Маринов, "Вишна" на Тончо Русев и Блага Димитрова в изпълнение на Ваня Костова, "Иване, Иване" на Стефан Димитров и Маргарита Петкова в изпълнение на Богдана Карадочева, "Ти ли си тази" на Кристиян Бояджиев и Павел Матев в изпълнение на Орлин Горанов, "Миг като вечност" на Владимир Наумов и Георги Константинов в изпълнение на Тодор Върбанов, "Не умирай, любов" на Недялко Йорданов, "Ако има рай" на Владимир Ампов - Графа и др.
Това е първото по рода си издание у нас - антология на българската лирика с компактдиск.
Включени са репродукции на големи български художници като Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Кеазим Исинов, Владимир Пенев, Тодор Дрянков...

ISBN 978-954-9420-30-2 
192 стр., цена 17.99 лв.
с цветни илюстрации;
твърда подвързия;
+ подарък CD

Българска женска любовна лирика

Само за теб

"Само за теб" е новото предложение на ИК „Персей” за подарък на любимия човек в Деня на влюбените Св. Валентин. То съчетава в едно стихове шедьоври, прекрасни цветни илюстрации и любими любовни песни на най-големите български звезди.
Представени са най-хубавите любовни стихове на 119 български поетеси от различни епохи и поколения - Екатерина Ненчева (по чиито стихове са били луди всички български ученички в зората на 20 век), голямата любов на Пенчо Славейков Мара Белчева, Елисавета Багряна и Дора Габе, Станка Пенчева, Блага Димитрова, Петя Дубарова, Маргарита Петкова и др. Изненада са стиховете на Богдана Карадочева, Нона Йотова, Аксиния, Теди Кацарова, Лора Владова и др.
Към луксозното издание има и допълнителен подарък – диск с любовни хитове на „Мери Бойс Бенд”, Анн-Джи, Лора Владова и Светозар Христов, Силвия Кацарова, Ваня Костова, „Шик”, «Сигнал», Маргарита Хранова и др. Трета поредна година идеята да подариш любовни стихове и песни на човека, който обичаш, е подкрепена от истинската любов на всяко кафе Coffee-mate.

ISBN 978-954-9420-99-9
192 стр., цена 17.99 лв.
с цветни илюстрации;
твърда подвързия;
+ подарък CD

Нона Йотова

Ще потъна в очите ти

Талантът на известната актриса и певица Нона Йотова с лекота съчетава в едно словото, музиката и сценичните изкуства. От години тя пише прекрасни стихове, някои от които са популярни с песните й, но по-голямата част от тях сега за пръв път се представят пред читателя с тази книга. В тях отекват многогласието на българския фолклор, както и песенността и образността на символистите, пред които Нона винаги се е прекланяла. Основната тема в стихове е любовта – споделена и несподелена, окриляваща и приземяваща...
„Много творци са ваяли плътта на душата от камък, от глина, от восък и дори от лед. Сега вече зная защо. Защото техните души никога не са докосвали тези стихове, а очите им никога не са виждали въплътения им облик. Те са заедно тук, на тези страници като едно внезапно, но до болка простичко и естествено откритие за единството на формата и съдържанието... За такава поезия се казва, че часът й е ударил. Часът, когато творецът остава встрани, а творбата заживява сама и още по-свободна без него. В най-свободния свят на словото. „И няма вериги, и няма и смърт” за словото на човек, потопен в очите на човека. И потънал в поезията на Нона.” – Ива Николова

ISBN 978-954-8308-17-5
192 стр., цена 17.99 лв.
с цветни илюстрации;
твърда подвързия;
+ подарък CD

Романьола Мирославова

Честита Баба Марта

Стихове и песни за Баба Марта, Цветница, Великден, Гергьовден и др. пролетни празници.
Книгата е илюстрирана с цветни рисунки на проф. Иван Гонгалов.

ISBN 978-954-8308-64-9
цена 4.99 лв.
стихове за деца
и CD с песни по тях

Романьола Мирославова

Подарък за Дядо Коледа

Стихове и песни за Коледа и Нова година в изпълнение на детски вокални групи.
С цветни илюстрации.

ISBN 978-954-8308-63-2
цена 4.99 лв.
стихове за деца
и CD с песни по тях

Маргарита Петкова

Болката отляво

Да следваш и най-дръзките си мечти и любов – за това се изисква голяма доза смелост. А на Маргарита Петкова такава не ѝ липсва. Определяна като скандална и неприлична, със стиховете си тя шамаросва приличието и преструвките, загърбва моралните превземки и така се раждат най-ярките шедьоври на модерната българска любовна поезия. Маргарита е такава, каквато много жени биха искали да бъдат, но нямат смелостта да го направят. Затова живеят мечтите си с нейните стихове.
Това е книга равносметка и отсява емблематичните ѝ творби (както и няколко нови), които бележат нейния път като жена и творец, разказва и житейските обстоятелства около тяхното създаване. А всички те са вдъхновени от онова чувство, което най-вече ни прави хора, и сме истински щастливи само когато го имаме. Защото всичко отминава, но болката отляво – не!
Изданието е по повод 60-годишнината на Маргарита Петкова. 
Буктрейлър на книгата

ISBN 978-619-161-096-9 
160 стр., цена 14.99 лв.
с луксозна твърда подвързия,
цветни илюстрации

Иван Вазов

Любовта е златен сън

Кои са забележителните жени, оставили ярка следа в живота на Иван Вазов? Как харизматичната, но омъжена писателка Евгения Марс се превръща в неговата най-голяма муза, вдъхновила го да изживее нов творчески подем? Книгата представя най-характерните за поета любовни стихове, както и негови писма, и разкрива неизвестни и интригуващи факти за сърдечните му истории. Романтичните събития в живота му осветляват етапите в неговото духовно израстване и стремежа му да оцелее сред вихъра на завистта и многото изпитания на съдбата.
Изключително чаровни и загадъчни – такива са жените, които преобръщат живота на Иван Вазов. Те обаче остават в неговата сянка и само прочутите му стихове, посветени на тях, напомнят за бурните им чувства. Някои от тези жени го вдъхновяват за поетически шедьоври, а по-младата от него с 27 години Евгения Марс успява да му донесе най-голямото щастие в живота.
Тази книга спечели конкурс на Министерство на културата. Съставител и автор на коментарите е Людмила Габровска, художник е Ралица Денчева. Антологията излиза в дългогодишната поредица на изд. „Персей“, която представя интимната лирика и неизвестни факти от живота и любовта на големите български поети.

ISBN 978-619-161-130-0 
160 стр., цена 14.99 лв.
с луксозна твърда подвързия,
цветни илюстрации
Съставител: Людмила Габровска

Светлана Арсова

ПриказнаГримът е истинска вълшебна вихрушка от цветове и консистенции, изживяване, в което има майсторство, примесено с много любов и красота. За да бъдем принцеси и да се чувстваме специални, трябва да намерим нашата приказка. Тази, която най­много би ни подхождала. Нека гримирани да се чувстваме като цветна рисунка от звезден роман.

Светлана Арсова е професионален гримьор и създател на школата “Гримирана”, от която излизат най-добрите специалисти в тази сфера. Работила е за “Versace”, “Escada”, “La Perla”, “Carducci”, сп. “Vogue”, както и за всички български дизайнери. Гримьор е на известни личности от шоубизнеса, реалити формати и конкурси, артисти от българското кино и театри.

ISBN 978-619-161-153-9
96 стр., цена 39.99 лв.
Луксозно издание с твърда подвързия и цветни фотографии

Христо Ботев

До моето първо либеВижте най-малко познатата и съкровена страна от личността на Христо Ботев. Особена фаталност сближава и трите жени, докоснали се до сърцето му. Очевидци от епохата описват Мария Горанова като ослепително красива, Парашкева Шушулова като изключително начетена, а Венета Ботева – като невероятно всеотдайна. В разцвета на младостта си те губят всичко най-ценно в живота си. Дързостта им възхищава поета и следи от това остават в неговите стихове. Всички те са включени в тази книга и могат да бъдат прочетени по нов начин, в светлината на фактите, снимките и архивните документи, които възкресяват пълнокръвния образ на един от най-гениалните български поети.

ISBN 978-619-161-193-5
160 стр., цена 14.99 лв.
Луксозно издание с твърда подвързия и цветни илюстрации

Добромир Банев

Обичай ме бавноКаквото и да се случва, ние всички се нуждаем от любов. Това е чувството, което ни води напред. Важни са колкото споделените думи, толкова и споделеното мълчание. Важни са жестовете и разбирането на другия.
Добромир Банев отдавна е доказал, че умее да въплъти в стихове тази невероятна нужда да обичаме и да бъдем обичани, да поделим с някого най-доброто от себе си, между страха от провала и смелостта да заявим любовта си.
Тази книга събира най-емблематичните стихотворения на Добромир Банев, както и непубликувани досега. Те са историята на любовта, която всеки трябва да прочете. Защото именно тази история ни прави хора.

ISBN 978-619-161-223-9
160 стр., цена 17.99 лв.
Луксозно издание с твърда подвързия и цветни фотографии

Добромир Банев

Обичай ме бавноКаквото и да се случва, ние всички се нуждаем от любов. Това е чувството, което ни води напред. Важни са колкото споделените думи, толкова и споделеното мълчание. Важни са жестовете и разбирането на другия.
Добромир Банев отдавна е доказал, че умее да въплъти в стихове тази невероятна нужда да обичаме и да бъдем обичани, да поделим с някого най-доброто от себе си, между страха от провала и смелостта да заявим любовта си.
Тази книга събира най-емблематичните стихотворения на Добромир Банев, както и непубликувани досега. Те са историята на любовта, която всеки трябва да прочете. Защото именно тази история ни прави хора.

ISBN 978-619-161-223-9
160 стр., цена 17.99 лв.
Луксозно издание с твърда подвързия и цветни фотографии

56 стихотворения за любовта

Горчиво виноЛюбовта. Невидима за очите, но разпознаваема за сърцето. Защото то бие пълноценно, когато до теб е човекът, който те зарежда с емоция, нежност и сила. Любовта е чувството, което ти носи усещането, че си жив и светът ти е красив и хармоничен. Любовта е и вдъхновението за най-красивите стихове, които извисяват всеки, докоснал се до тях.

Заредете се с любов или изразете чувствата си към човека, когото обичате, с едни от най-хубавите любовни стихове, създавани в българската поезия през последните 10 години.
Това са наградените и номинираните творби в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“. Селектирани са сред стотици стихотворения, изпращани всяка година за конкурса.
В книгата са включени и шедьоври на съвременната българска поезия, превърнали се вече в класика. Сред авторите са Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Добромир Банев, Романьола Мирославова и др.

ISBN 978-619-161-291-8
64 стр., цена 12.99 лв.

Добромир Банев

Обичай ме бавноКаквото и да се случва, ние всички се нуждаем от любов. Това е чувството, което ни води напред. Важни са колкото споделените думи, толкова и споделеното мълчание. Важни са жестовете и разбирането на другия.
Добромир Банев отдавна е доказал, че умее да въплъти в стихове тази невероятна нужда да обичаме и да бъдем обичани, да поделим с някого най-доброто от себе си, между страха от провала и смелостта да заявим любовта си.
Тази книга събира най-емблематичните стихотворения на Добромир Банев, както и непубликувани досега. Те са историята на любовта, която всеки трябва да прочете. Защото именно тази история ни прави хора.

ISBN 978-619-161-223-9
160 стр., цена 17.99 лв.
Луксозно издание с твърда подвързия и цветни фотографии

Добромир Банев

Обичай ме бавноКаквото и да се случва, ние всички се нуждаем от любов. Това е чувството, което ни води напред. Важни са колкото споделените думи, толкова и споделеното мълчание. Важни са жестовете и разбирането на другия.
Добромир Банев отдавна е доказал, че умее да въплъти в стихове тази невероятна нужда да обичаме и да бъдем обичани, да поделим с някого най-доброто от себе си, между страха от провала и смелостта да заявим любовта си.
Тази книга събира най-емблематичните стихотворения на Добромир Банев, както и непубликувани досега. Те са историята на любовта, която всеки трябва да прочете. Защото именно тази история ни прави хора.

ISBN 978-619-161-223-9
160 стр., цена 17.99 лв.
Луксозно издание с твърда подвързия и цветни фотографии

Добромир Банев

Обичай ме бавноКаквото и да се случва, ние всички се нуждаем от любов. Това е чувството, което ни води напред. Важни са колкото споделените думи, толкова и споделеното мълчание. Важни са жестовете и разбирането на другия.
Добромир Банев отдавна е доказал, че умее да въплъти в стихове тази невероятна нужда да обичаме и да бъдем обичани, да поделим с някого най-доброто от себе си, между страха от провала и смелостта да заявим любовта си.
Тази книга събира най-емблематичните стихотворения на Добромир Банев, както и непубликувани досега. Те са историята на любовта, която всеки трябва да прочете. Защото именно тази история ни прави хора.

ISBN 978-619-161-223-9
160 стр., цена 17.99 лв.
Луксозно издание с твърда подвързия и цветни фотографии